• (+48) 12 889 99 74

Raport: Wzrost popytu na nawozy wapniowe

Definicje wybranych pojęć:

Nawozy - są to produkty dostarczające roślinom składników pokarmowych i poprawiające żyzność gleb.

Czysty składnik - jest to zawartość czystego składnika wyrażona w kg (N- azotu, P2 O 5 – fosforu, K2O – potasu).

Zmiany w stosowaniu nawozów.

Nawozy są nieodłącznym składnikiem rolnictwa na całym świecie. Gospodarstwa rolne dla opłacalności produkcji chętnie korzystają z nawożenia gleb pod uprawy. W ostatnim czasie zmiany w zaostrzeniach prawnych stosowania nawozów mają odzwierciedlenie w popycie na konkretne grupy towarowe.

Rynki zagraniczne

Dr Tadeusz Plichta z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego zwraca uwagę przede wszystkim na zróżnicowane zużycie nawozów w poszczególnych krajach. Większa część krajów Europy Środkowo-Wschodniej zwiększa stosowanie takich składników odżywczych jak azot, potas i fosfor. Z kolei w Europie Zachodniej, szczególnie w Niemczech przewiduje się spadek zużycia tych składników. Powodem jest zaostrzenie krajowych przepisów w odniesieniu do stosowania nawozów mineralnych. Przewiduje się, że w Niemczech w ciągu najbliższych 10 lat, zużycie nawozów może się zmniejszyć nawet o 50% dla nawozów fosforowych i o 30 % dla azotowych i potasowych. Podobnych obserwacji dokonuje także Arkadiusz Zalewski, pisząc, że w ujęciu globalnym zmniejszyło się tempo wzrostu zużycia nawozów mineralnych.

Rynek polski

Wykres 1. Zużycie nawozów mineralnych

Ostatni raport GUS pokazuje, że „Zużycie nawozów wapniowych w roku gospodarczym 2018/2019 nieznacznie wzrosło i wyniosło 821,0 tys. ton (808,7 tys. ton w 2017/2018). Analogicznie jak w przypadku nawozów NPK (nawozy azotowo-fosforowo-potasowe) zużycie nawozów wapniowych wzrasta wraz ze wzrostem powierzchni użytków rolnych w gospodarstwie. Największy, blisko 2,5-krotny wzrost (133,4 kg CaO/ha UR) w stosunku do średniego zużycia (55,9 kg CaO/ha) odnotowano również w gospodarstwach wielkoobszarowych o powierzchni powyżej 1000 ha użytków rolnych."

Wykres 2. Sprzedaż nawozów wapniowych

"Stosowane dawki w nawożeniu wapniowym znacznie odbiegają od faktycznych potrzeb. Przeciętnie w kraju zapotrzebowanie na wapno wynosi ok. 2 t CaO/ha UR. Zastosowanie takiej ilości CaO pozwoliłoby na doprowadzenie odczynu gleb w Polsce do poziomu odpowiadającego potrzebom produkcji roślinnej. Wapnowanie gleby poprawia jej właściwości i przyczynia się do lepszego wykorzystania przez rośliny składników pokarmowych wprowadzanych w nawozach do gleby. Przyczynia się również do wzrostu zasobności gleby w dostępne dla roślin formy składników pokarmowych, a przede wszystkim zmniejsza stężenie toksycznego dla roślin glinu wymiennego, który wpływa na zmniejszenie plonowania.”

Firma Biovita posiada kompleksową ofertę nawozów wapniowych. W związku z zapotrzebowaniem rynku na w/w produkty, poszerzyła ofertę o nawóz: KREDA TRAWNIKOWA GRANULOWANA. Typ pochodzenia naturalnego – kopalina. Jest to nawóz dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym pod numerem NE/390/2018.

Wszechstronne zastosowanie nawozu: do redukcji mchu na murawie, do odkwaszania podłoża dla wzrostu trawników, upraw polowych (roślin wieloletnich). Szczegóły stosowania zawarte są na opakowaniu produktu.

Kreda

Źródło:

cdr.gov.pl

stat.gov.pl

________________

Cookies

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z plików cookie, aby zapewnić najwyższy poziom obsługi. Możesz zarządzać plikami cookie wybierając jedną z poniższych opcji lub zmienić ustawienia w swojej przeglądarce. Więcej informacji przeczytasz w Polityce prywatności.

Zarządzanie plikami cookies

O Cookies

Pliki cookie to niewielkie pliki tekstowe, które są zapisywane na komputerze lub urządzeniu mobilnym przez strony internetowe, które odwiedzasz. Służą do różnych celów, takich jak zapamiętywanie informacji o logowaniu użytkownika, śledzenie zachowania użytkownika w celach reklamowych i personalizacji doświadczenia przeglądania użytkownika. Istnieją dwa rodzaje plików cookie: sesyjne i trwałe. Te pierwsze są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki, podczas gdy te drugie pozostają na urządzeniu przez określony czas lub do momentu ich ręcznego usunięcia.